Assalamualaikum
Dah lama betul tak kongsi resepi di blog ni. Sejak balik dari Jepun, jarang-jarang masak special. Semuanya sebab berada di Malaysia. Senang nak makan dan senang nak cari makanan yang sedap dan special. Kalau di Jepun semua kena masak sendiri.
Tapi minggu lepas rasa nak makan ayam madu. Aiman memang suka ayam madu. Kalau bulan Ramadhan Aiman mesti nak makan nasi ayam dengan ayanm madu. Jadi minggu lepas saya beli kepak ayam, nak cuba masak ayam madu panggang.
Alhamdulillah sambutan dari anak-anak memang menggalakkan terutama Aiman. ayam ni saya makan dengan nasi ayam. Memang sedap. Ratah dan cicah sos lagi sedap. Jom tengok resepi yang senang ni.
Resepi kepak ayam madu
Oleh: Noriati Saud
Bahan-bahan
- Kepak ayam- 6 ketul
- 3 ulas bawang putih
- 1/2" halia
- 4 sudu besar madu
- 2 sudu sos cili
- 1 sudu kicap manis
- 1 sudu sos tiram
- sedikit kicap mee
- stok ayam
- garam
* bahan-bahan
* kepak ayam yang telak dibersihkan
Cara penyediaan
- Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat
- Campurkan kesemua bahan dan gaulkan bersama kepak ayam tadi
- Perap sekurang-kurangnya sejam. Saya perap dari pagi ke petang.
- Panggang dalam oven dengan kepanasan 180 darjah selsius selama sejam mengikut oven masing-masing.
* kepak ayam madu panggang dah siap
Looks delicious!
ReplyDeleteEmm..sedap..manis2 gitu..:)
ReplyDelete