Roti sosej untuk sarapan dan bekal untuk anak-anak ke sekolah. Hari ni saya buat 2 versi. Satu dengan serbuk roti (breadcrumbs) dan satu lagi tanpa serbuk roti. Biasanya saya hanya ikut resepi yang tanpa serbuk roti tapi hari ni rasa nak makan lain sikit. Saya masak tak banyak memandangkan anak-anak tak berapa gemar.
Jom tengok resepi dulu.
Resepi roti sosej
Oleh: Noriati Saud
Bahan-bahan
- Roti keping
- Sosej
- Serbuk roti (breadcrumbs)
- 2 biji telur
- 25ml susu segar
- minyak untuk menggoreng
- sedikit tepung gandum yang dibancuh dengan air untuk dijadikan gam
Cara penyediaan;
- Gelek roti sehingga leper supaya senang untuk digulung
- Letakkan sebatang sosej dan gulung
- Lekatkan dengan gam tepung gandum
- Ulang sehingga roti dan sosej habis.
5. Celup roti ke dalam telur yang telah dipukul dan dicampur susu segar
6. Goreng dalam kuali leper yang telah disapu minyak zaitun atau marjerin
7. Balik-balikkan segingga kekuningan
Untuk versi dengan serbuk roti:
6. Golek-golekkan dalam serbuk roti dan goreng dengan minyak yang banyak
7. Balik-balikkan sehingga masak kekuningan
Sedap dimakan panas-panas.
Selamat mencuba dan jumpa lagi
No comments:
Post a Comment