Sedap betul dapat makan sup panas-panas di musim sejuk ni. Makan pula dengan nasi panas dan sambal bilis. Ermmm, memang bertambah. Cik abang pun yang selalu kira kalori bila nak makan, dapat sup ni terus lupa dah berapa banyak kalori yang dia dah ambil hari tu. Sekali sekali sekala mengelat diet tak apa kot.
Kali ini saya gunakan seekor ikan madai. Saya pun tak tahu apa nama ikan ni dalam Bahasa Malaysia. Rupa ikan ni iras ikan merah. Rasa pun sedap macam ikan merah. Sesuai sangat buat sup atau asam pedas.
Resepi sup ikan
Oleh: Noriati Saud
Bahan-bahan
Seekor ikan madai (lebih kurang 300g - dipotong) - nak guna ikan lain pun boleh
2 ulas bawang putih - dimayang
1/4 bawang besar - dimayang
1/2 inci halia - potong memanjang
kulit kayu manis
bunga lawang
1 sudu kecil rempah sup
garam
batang dan daun saderi
sedikit minyak zaitun
air
Cara penyediaan
- Panaskan minyak zaitun dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang sehingga wangi
- Maukkan bawang putih, bawang merah dan halia. Tumis sehingga kekuningan
- Masukkan air, rempah sup dan batang saderi. Masaksehingga mendidih
- Masukkan ikan dan perisakan dengan garam. Masak lagi sehingga mendidih. Siap
- Sediakan dalam mangkukdan tabur dengan daun saderi
Selamat mencuba.
*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
noriatisaud@gmail.com
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love
Sehingga bertemu lagi. Wassalam.
No comments:
Post a Comment