Pejam celik pejam celik dah sampai ke penghujung bulan Ramadan. Mudah mudahan semua ibadah yang kita kerjakan di bulan mulia ni diterima dan diberikan ganjaran oleh Allah…insyaAllah.
Resepi Ayam Panggang Lada Hitam
Sumber: Potret Kasih
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ( potong 2 atau tidak dipotong )
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
2 sudu besar minyak masak/ sayuran/ zaitun
4-6 sudu besar sos tiram ( ikut saiz ayam )
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar daun rosemary kering ( jika suka ) * yang ni saya tak letak
Cara penyediaan
1. Goreng bawang putih bersama minyak masak tadi hingga kekuningan. Bila dah kekuningan tutup api.
2. Tumbuk lada hitam, daun rosemary hingga hancur kemudian masukkan halia dan tumbuk hingga lumat.
3. Didalam lesung yang sama masukkan bawang putih yang telah digoreng bersama minyaknya sekali. Kemudian lenyek perlahan2 bawang putih tadi hingga hancur.
4. Masukkan pula sos tiram dan sos cili. kacau perlahan.
5. Lumurkan minyak bumbu tadi pada ayam yang telah di bersihkan. Perap ayam dahulu paling kurang 1 jam.
6. Bakar dalam oven suhu 200 darjah celcius selama 1 jam .
Saya hanya menggunakan paha ayam (whole chicken leg). So bahan-bahan saya olah sikit kuantitinya, nak sesuaikan dengan ayam tu. Ayam panggang sedap dimakan ratah je cicah dengan sos atau makan dengan nasi panas-panas.
Layan gambar sikit
*Perapan ayam (saya perap 5 jam)
*Masukkan dalam loyang untuk dibakar
*Ayam dah masak dan bolehlah dihidang
So apa tunggu lagi…selamat mencuba.
Saya ucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada semua muslimin dan muslimat yang akan menyambut hari lebaran esok insyaAllah…
Jumpa lagi….wassalam
No comments:
Post a Comment