Friday, March 20, 2015

Pengalaman pertama - Mammogram (bahagian 2)

Assalamualaikum

Bersambung kita tentang pengalaman menjalani mammogram. 9 Mac 2015, pukul 8 pagi saya ditemani Cik Abang ke klinik Nur Sejahtera LPPKN Seremban 2 yang tak jauh dari rumah. Memang tak ada orang di klinik ni. Sunyi je. Masuk je klinik terus jumpa nurse di kaunter. Di pendekkan cerita bila saya telah memilih Columbia Asia Hospital sebagai tempat saya akan menjalani mammogram, nurse tadi telah menolong saya membuat temujanji untuk mammogram.

Kami terus ke hospital. Sementara menunggu temujanji pada pukul 9 pagi, sempatlah kami sarapan dulu di restoran berhampiran. Masa makan tu macam-macam benda yang difikirkan. Jantung pulak berdegup-degup. Hanya Allah je yang tahu takutnya masa tu.

Pukul 9 pagi, nama pun dipanggil oleh juru x-ray. Gadis India yang comel. Cakap pun lembut je. Dia beritahu apa yang dia akan lakukan  kepada kita nanti. Alhamdulillah kurang sikit takut. Kita dikehendaki membuka tudung, baju dan baju dalam. Barang kemas pun kena buka. Kemudian memakai baju yang disediakan.

Peringatan: masa nak jalani mammogram ni tak boleh pakai deodrant, minyak wangi atau bedak di badan. Takut keputusan yang diperolehi kurang tepat.

* Ihsan goggle

Semasa ujian tu,payudara kita akan dikepit oleh 2 plate atas dan bawah. Masa nilah gambar x-ray akan diambil. Kemudian mesin disengetkan sedikit, diulangi dengan mengepit dengan 2 plate di kiri dan kanan. Sekali lagi diambil gambar x-ray. Jadi 2 keping gambar x-ray untuk setiap payudara kita. Masa  kena kepit tu memang rasa sakit tapi tidaklah sakit sampai tak boleh nak tahan. Biasalah kalau anggota badan kita kena kepit, mestilah rasa sakit.

Sementara menunggu keputusan, saya dikehendaki ke bilik sebelah untuk jalani ujian ultra sound pula. Kali ni doktor perempuan melayu yang jalankan ultra sound. Masa ultra sound tulah saya ditunjukkan sebenarnya bukan sebiji saja ketulan yang ada tetapi 3 biji. 2 biji di sebelah kiri dan sebiji di sebelah kanan. Oleh sebab 2 biji ketulan tu kecil, saya tak dapat merasa dengan tangan, Terkejut juga saya bila tahu ada lagi 2 biji yang tersembunyi tu. Itulah pentingnya kita menjalani mammogram walaupun kita tidak mengesan sebarang ketulan semasa PSP (Pemeriksaan sendiri payudara). 

Alhamdulillah semasa ultra sound, doktor beritahu yang ketulan tu nampak bukan sel barah sebab biasanya sel barah bentuknya tidak licin. Biasanya bentuk sel barah tidak cantik. Menggerutu. Lain pula dengan bentuk ketulan yang terdapat pada payudara saya. Bentuknya bujur dan licin. Tapi itu bukan jaminan 100% dari doktor.

Biasanya selepas dibedah, ketulan yang dibuang itu akan dihantar ke makmal untuk mengenalpasti samada ianya adalah sel barah atau tidak. Dalam kes saya, apabila laporan ujian keluar, alhamdulillah ianya bukan sel barah. Masa tu lega sangat. Syukur sangat. Muka Cik Abang pun nampak ceria sikit berbanding pagi tadi.

Pukul 1 tengahari, jumpa doktor untuk minta nasihat apa yang perlu saya lakukan selepas ni. Doktor kata tak perlu buang pun sebab ianya tidak membesar dan tidak merbahaya. Ianya fibroid. Tapi jika kita sebagai pesakit ingin melakukan pembedahan membuang fibroid tersebut, terpulanglah. Jika pesakit merasa sakit di payudara atau fibroid tersebut membesar, barulah doktor nasihatkan supaya melakukan pembedahan.

Bagi saya pula, saya akan pegang kata-kata doktor yang mengatakan ianya tidak merbahaya dan tunggu saja.



No comments:

Post a Comment

Borang Pesanan

Nama:
Alamat email/facebook:
Alamat Penghantaran:
No. telefon/HP:
No. kod/ item:
Cara pembayaran:

Create a web form here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Elegant Rose - Working In Background
Copyright to NORIATI SAUD
Designed by UMIESUEstudio 2015