Monday, December 16, 2013

Mochi tsuki dan MST Winter Concert

Assalamualaikum

Hampir seminggu tidak entri baru. Semenjak dua menjak ni tak ada idea nak menulis. Ditambah pula di musim sejuk ni, lebih best kalau berselimut saja. Tapi kita sebagai seorang suri takkan lah asyik nak berselimut sepanjang hari. Banyak kerja rumah yang menanti.  

Hari Jumaat lepas saya dan suami terpaksa membahagi tugas menghadiri program sekolah anak-anak. Kebetulan Mochi tsuki di sekolah Amni pada tahun ini sama dengan tarikh dengan MST Winter Concert. Saya ke sekolah Amni manakala suami ke Shibaura Kounan Civic Centre untuk menyaksikan persembahan Akmal dan Aiman.

Mochi tsuki-satu upacara memukul nasi sehingga menjadi lembik dan melekit. Ianya merupakan satu tradisi masyarakat Jepun sempena menyambut tahun baru. Mochi tsuki ini melibatkan semua ibubapa murid-murid di Honmra Youchien. Semua orang mempunyai tugas masing-masing. Semua bergotong royong menjayakan upacara ini.Murid-murid tadika juga diberi kesempatan merasa sendiri pengalaman memukul mochi. Tetapi sayang saya tidak sempat mengambil gambar Amni kerana Amni sudah selesai memukul bila saya sampai ke tempat upacara itu. Jadi hanya gambar kawan-kawannya saja yang saya sembat ambil. Adib pun tidak melepaskan peluang.Setelah nasi yang ditumbuk menjadi lembik nak melekit, nasi yang lembik itu (dipanggil mochi) dibulat-bulatkan kecil kemudian  disalut dengan nori, kacang tanah yang ditumbuk dan juga kacang merah (seperti inti pau)  Akhir sekali apabila semua mochi sudah siap disediakan, para ibubapa yang hadir boleh makan bersama-sama dengan anak-anak mereka di dalam kelas. 

Sementara saya, Adib dan Amni di Honmura Youchien, suami pula menyaksikan persembahan oleh pelajar-pelajar MST. MST Winter Concert merupakan acara tahunan yang diadakan sebelum cuti musim sejuk.


******************************************************

*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
  noriatisaud@gmail.com
*Ingin iklankan produk atau kedai anda? Iklankan di Sohodirectory
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love

No comments:

Post a Comment

Borang Pesanan

Nama:
Alamat email/facebook:
Alamat Penghantaran:
No. telefon/HP:
No. kod/ item:
Cara pembayaran:

Create a web form here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Elegant Rose - Working In Background
Copyright to NORIATI SAUD
Designed by UMIESUEstudio 2015