Tuesday, December 10, 2013

Resepi ikan stim menggunakan pemanggang ajaib

Assalamualaikum


Bukan main panjang lagi tajuk resepi hari ni. Percubaan pertama masak stim menggunakan pemanggang ajaib. Alhamdulillah hasilnya tidak menghampakan malah mendapat pujian dan tempahan ulangan oleh Aiman.. Bertambah-tambah nasi Aiman makan malam tu. Dia memang cukup gemar menu berasaskan ikan lebih-lebih lagi kalau menu baru macam ikan masak stim ni. Macam bau di restoran katanya.


Nilah pemanggang ajaib saya. Biasanya saya gunakan untuk memanggang ikan dan ayam saja. Hari tu terjumpa pulak cara nak masak stim ikan menggunakan pemanggang ni. Apa salahnya kalau mencuba kan. Kebetulan dalam peti ais ada ikan madai. Setelah membaca beberapa resepi ikan stim ni saya membuat kesimpulan masakan ini haruslah ada rasa masam, masin, manis dan pedas. Ada yang letak perahan lemon, jus limau nipis, jus limau kasturi, asam jawa dan tomato untuk rasa masam. Tapi di rumah saya hanya ada asam keping saja. Kira boleh la kan. Saya hanya mengguna resepi mudah menggunakan apa yang ada dalam peti ais saya pada malam itu.

Resepi ikan madai masak stim
Oleh: Noriati Saud

Bahan-bahan
  • Seekor ikan madai - dalam 350 g
  • 1/4 labu bawang besar - hiris nipis
  • 4 ulas bawang putih - mayang
  • 1 inci halia - potong nipis
  • 4-5 biji cili padi - potong kecil
  • 3 keping asam keping - potong kecil
  • 2 sb sos ikan
  • garam
  • gula
  • secawan air
  • 1/4 batang lobak merah - ptong memanjang
  • daun sup


Cara penyediaan
  1. Larutkan garam dan gula ke dalam air
  2. Masukkan asam kepingdan ramas-ramas sedikit
  3. Rendamkan ikan sejekap kedalam air tersebut (lebih kuang 10 minit)
  4. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam pemanggang dan tumis separuh daripada bawang putih, bawang besar dan halia sehingga naik bau
  5. Masukkan air rendaman ikan tadi. Seterunya masukkan ikan
  6. Taburkan lebihan bawang putih, bawang besar, halia, cili padi dan lobak merah ke atas ikan.
  7. Masukkan sos ikan dan tutup pemanggang.
  8. Masak selama 20 minit. 
  9. Sekali sekala boleh lihat samada ikan telah masak atau tidak. Terbalikkan ikan supaya bahagian atas juga terendam di dalam kuah.
  10. Taburkan dengan daun sup bila dah siap

Sekarang bolehlah dihidangkan dengan nasi panas. Di tambah pula dengan telur dadar. Memang kena lah tu.




Selamat mencuba


******************************************************

*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
  noriatisaud@gmail.com
*Ingin iklankan produk atau kedai anda? Iklankan di Sohodirectory
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love


No comments:

Post a Comment

Borang Pesanan

Nama:
Alamat email/facebook:
Alamat Penghantaran:
No. telefon/HP:
No. kod/ item:
Cara pembayaran:

Create a web form here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Elegant Rose - Working In Background
Copyright to NORIATI SAUD
Designed by UMIESUEstudio 2015