
*Ikan salmon: ihsan google
Saya rasa ramai orang tahu yang ikan salmon ni mempunyai banyak khasiat. Ikan salmon terkenal akan kandungan DHA-nya yang tinggi. Selain itu, ikan salmon juga mengandung iodine, protein, selenium, omega 3, berbagai vitamin seperti vitamin A, vitamin D, serta vitamin B12.
Hari ini saya kongsikan menu Onigiri Salmon yang saya masakkan untuk bekal (bentou) anak-anak ke sekolah. Walaupun sudah 2 tahun kami di Tokyo tapi anak-anak tak biasa sangat dengan makanan Jepun. Mungkin sebab di rumah saya lebih suka masak ikut cara kita, orang Malaysia. Onigiri salmon tanpa nori (kepingan rumpai laut) ni bolehlah mereka makan sebab ikan salmon ni memang sedap.
Resepi Onigiri Salmon
Oleh: Noriati Saud
Bahan-bahan
2 mangkuk nasi - beras Jepun
2 keping ikan salmon
2 ulas bawang putih
1/2"halia
1 sk lada hitam
minyak zaitun
Garam
Cara penyediaan
- Lumurkan salmon dengan sedikit garam. Letakkan di atas kuali. Curahkan sedikit minyak zaitun.
- Balik-balikkan ikan.
- Bila hampir masak hancurkan ikan.
- Masukkan bawang putih, halia dan lada hitam yang telah ditumbuk.
- Kacau sehingga ikan betul-betul masak
- Boleh tambahkan minyak zaitun jika suka dan bolehlan diangkat.
- Gaulkan nasi dengan dengan ikan salmon yang telah dimasak tadi
- Gaul sebati seterusnya dikepal.
- Saya hanya masukkan nasi ke dalam bekas silikon untuk onigiri segera. Lebih senang. Nak makan pun senang.
*Tambahkan dengan ikan salmon
*Gaulkan sebati
*Saya masukkan bekas onigiri silikon
*Dah siap3 ketul
Selamat mencuba.
Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya noriatisaud@gmail.com
Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love
Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

wahh sedapnya onigiri salmon.. nak cuba la..
ReplyDeleteSedap dan berkhasiat
ReplyDelete