Wednesday, December 11, 2013

Resepi Vanilla Butter Cupcake

Assalamualaikum


Sudah lama rasanya tak masak kek atau muffin untuk keluarga. Sekarang ni mula berjinak-jinak belajar masak cupcake pulak. Memandangkan tidak ada persediaan bahan-bahan nak masak cupcake ni, saya hanya mencari resepi yang bersesuaian dengan bahan-bahan yang ada dalam peti ais. Maka saya masaklah resepi kek vanilla butter yang saya perolehi dari Azie Kitchen di sini. Resepi yang mudah sesuai untuk yang baru belajar nak masak kek atau cupcake. Dan yang penting sekali mestilah sedap dan gebu. Fua fua bak kata orang Jepun.


Janganlah gelakkan topping saya tu ye. Orang yang baru belajar macam tu lah. Sebenarnya di rumah ni tak ada nozzle untuk membuat topping yang cantik. Piping bag pun buat sendiri je. Toping creamcheese tu pulak saya masukkan dalam peti ais, jadilah sedikit keras. Tu yang nampak macam pelik sikit tu. Walaupun rupa tak cantik tapi rasa sedap. Akan perbetulkan di masa akan datang.

Resepi vanilla butter cake
Oleh: Noriati Saud
Sumber: Azie Kitchen

Bahan-bahan

3/4 cawan butter/mentega - pada suhu bilik
3 biji telur
2 1/2 cawan all purpose flour (saya guna tepung gandum)
1/2 sk garam
13/4 cawan gula ( sya gunakan 1 1/2 cawan, masih manis)
1 1/4 cawan susu
2 1/2 sk baking powder

Cara penyediaan
  1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah Celsius
  2. Satukan dan ayak bersama tepung, garam dah baking powder
  3. Pukul mentega dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati.
  4. Masukkan telur dan terus putar
  5. Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati
  6. Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan
  7. Sejukkan dalam 15 minit sebelum di keluarkan dari loyang. Bila telah sejuk sepenuhnya barulah dihias dengan frosting
Resepi Cream Cheese Frosting


Bahan-bahan
  • 360g cream cheese
  • 70g mentega - untuk lebih sedap, guna jenis pure butter
  • 200g gula aising - saya gunagula halus saja
  • 1 sk ekstrak vanilla
Cara penyediaan
  1.  Pukul cream cheese bersama mentega hingga kembang.
  2.  Masukkan gula aising dan vanilla sedikit demi sedikit sambil memutar


Selamat mencuba.

******************************************************


*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
  noriatisaud@gmail.com
*Ingin iklankan produk atau kedai anda? Iklankan di Sohodirectory
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love



2 comments:

  1. Wow those cupcake look so fluffy 😊 btw adunan ni dpt berapa cupcake?

    ReplyDelete
  2. Satu adunan ni boleh dapat 18-20 biji bergantung kpd saiz cup. Sy guna cup sedang je :)

    ReplyDelete

Borang Pesanan

Nama:
Alamat email/facebook:
Alamat Penghantaran:
No. telefon/HP:
No. kod/ item:
Cara pembayaran:

Create a web form here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Elegant Rose - Working In Background
Copyright to NORIATI SAUD
Designed by UMIESUEstudio 2015