Assalamualaikum
Popia ni saya masak untuk berbuka minggu lepas. Maaflah sebab baru nak update hari ni. Di rumah ni hanya saya dan cik Abang je yang makan popia. Apa tak nya, dah popia ni intinya sayur, manalah budak-budak ni nak makan. Jadi pada hari tu saya buat sikit jelah. Cukuplah untuk 2 orang makan. Tapi kalau nak buat banyak dan simpan dalam peti ais pun boleh. Kiranya popia segeralah tu..
Popia ni saya masak untuk berbuka minggu lepas. Maaflah sebab baru nak update hari ni. Di rumah ni hanya saya dan cik Abang je yang makan popia. Apa tak nya, dah popia ni intinya sayur, manalah budak-budak ni nak makan. Jadi pada hari tu saya buat sikit jelah. Cukuplah untuk 2 orang makan. Tapi kalau nak buat banyak dan simpan dalam peti ais pun boleh. Kiranya popia segeralah tu..
Resepi ni saya dapat dari kakak ipar saya. Kak Long memang suka buat popia ni. Dia akan buat banyak-banyak dan simpan dalam peti ais. Petang-petang bila lapar, dia akan keluarkan dan goreng untuk keluarganya. Kalau kita bertandang rumah dia, ada je makanan yang dihidang. Popia, donut, keropok lekor lah..Kak Long memang suka buat makanan frozen ni, senang kata dia kalau ada tetamu mengejut datang ke rumah. Semuanya dah siap, tunggu untuk goreng je.
Resepi ni senang je dan bahan-bahannya pun tak banyak. Jom kita tengok resepi.
Resepi popia
Bahan-bahan
Kulit popia
Kobis - dihiris halus
Lobak merah-dihiris hakus
1 biji telur
Daging ayam - dicincang
bawang merah - ditumbuk
bawang putih - ditumbuk
Garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan isi ayam
- Masak segingga kering air dan sedikit garing.
- Dalam mangkuk lain, satukan kois, lobak merah, garam dan telur.
- Kacau biar sebati kemudian masukkan daging ayam yang dimasak tadi.
- Gaul lagi dan inti popi dah siap.
- Ceduk sesudu inti popia ke atas kulit popia dan gulung. Lekatkan dengan campuran air dan sedikit tepung gandum
- Ulang sehingga inti habis
- Kemudian bolehlah digoreng garing
*Inti popia dah siap
*Proses menggulung
* Dah siap beberapa ketul popia
*Cicah dengan sos cili thai campur sedikit air
Umm sedapnya, akak memang suka popia. klu anak2 Ati xsuka sayur, cba buatkan inti telur hancur. Masa anak akak kecik dulu,akak pnh cuba inti ini, buat kat popia n karipap. Tapi bawang tu akak tumbuk halus, sb bdk2 bawang pun xsuka.
ReplyDeleteooooo..mcm tu eh..boleh cuba lain kali sbb mereka nampaknya berminat nak mkn tp bila tahu kat dlm tu ada sayur terus mereka x nak. Mungkin bila dengar krup-krap2 tu yg buat mereka terliur. In sya Allah boleh cuba nanti...tq for sharing
ReplyDeleteSama2 Ati, selamat berbuka nanti
ReplyDelete