Friday, November 15, 2013

Salji di Tokyo

Assalamualaikum

Jangan salah sangka pulak bila tengok tajuk tu. Sekarang ni belum masuk musim sejuk lagi walaupun suhu dah sejuk. Baru musim luruh.  Hari ini suhu di sini lebih kurang 11 darjah Celsius sebab hari ni mendung. Kalau hari cerah suhu naik sikit lebih kurang 14-16 darjah Celsius.

Biasanya musim sejuk bermula pada bulan pertengahan atau hujung Desember. Kalau cerita tentang musim sejuk (winter), mesti terbayangkan salji. Tapi kalau di Tokyo ni nak tengok salji pun payah. Adalah setakat setahun sekali je turun. Itu pun sehari je yang lebat. Hari-hari lain tu adalah jugak turun renyai-renyai beserta dengan hujan. Sampai je ke tanah dah cair.

Masih ingat lagi salji pertama yang saya dapat tengok rasa sendiri ialah pada 23 jan 2012. Ianya turun pada waktu malam lebih kurang pukul 10 malam. Excited sangat. Terus kejut anak-anak yang dah tidur. Anak-anak pun sama excited. Mahu saja saya ajak anak-anak turun menyentuh salji di bawah. Tapi memandangkan kawasan perumahan kami tiada laman dan sudah waktu malam, saya batalkan hasrat. Sepanjang malam berada di tingkap, menghulurkan tangan menadah salji.

                                             IMG_0208
                                         
                                             IMG_0211

                                              IMG_0220

Aiman dan Akmal mengambil kesempatan bermain salji semasa ke sekolah. Ada juga sekali dua terjatuh kerana salji yang sedikit dan mengeras menjadi licin. Semasa pulang dari sekolah Akmal membawa balik seketul salji yang dah hitam ke rumah. Habis lencun sarung tangan. Tangan pula kemerahan menahan sejuk. Itulah lagak budak yang pertama kali tengok salji.

Tahun ini salji turun pada 14 Jan 2013. Masa tu kami sekeluarga baru balik dari Malaysia kerana melawat pusara ayah saya yang baru meninggal dunia. Saya terus bertanya anak-anak siapa yang mahu mengikut bermain salji di bawah. Akmal dan Amni seronok sangat mendengarnya. Cepat-cepat mereka memakai baju yang lebih tebal. Aiman saja yang tak nak. Dia ni memang tak tahan sejuk. Saya memaksa untuk menyertai kami supaya dia dapat merasa sendiri pengalaman ini. 

                                          *Salji yang tak seberapa

                                           *Tidak ketinggalan si kecik ni

                                         *Akmal dah siapkan ais kepal

                                         *Seronoknya dapat buat ais kepal

                                          *Gambar di ambil dari rumah - tingkat 3

                                                                *Akmal menganga nak makan salji

Salji pada tahun ini agak lebat di Tokyo. Dikatakan paling lebat dalam masa 7 tahun. Keretapi terkandas dan kapal terbang juga terpaksa membatalkan penerbangan. Walaupun begitu ianya hanya berlarutan sehari semalam sahaja. Hari-hari seterusnya seperti juga tahun yang sudah-sudah, salji yang turun hanya renyai-renyai. Tidak sempat memutihkan permukaan jalan pun.

                                 

                                 
                                           
2 gambar di atas diambil dari :

Demi ingin merasa dan bermain salji yang banyak suami saya merancang percutian untuk kami sekeluarga ke tempat yang bersalji tebal. In sya Allah akan saya cerita di entri yang lain.

*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
  noriatisaud@gmail.com
*Ingin iklankan produk atau kedai anda? Iklankan di Sohodirectory
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love

Sehingga bertemu lagi. Wassalam.

No comments:

Post a Comment

Borang Pesanan

Nama:
Alamat email/facebook:
Alamat Penghantaran:
No. telefon/HP:
No. kod/ item:
Cara pembayaran:

Create a web form here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Elegant Rose - Working In Background
Copyright to NORIATI SAUD
Designed by UMIESUEstudio 2015