Semua orang di rumah ni suka ayam masak kicap. Kalau saya masak ni selalunya memang licin nasi seperiuk. Makan pula bersama nasi putih panas dan telur dadar. Sedap tu. Masaknya pun senang. Jom kita tengok resepi.
Resepi ayam masak kicap
Oleh: Noriati Saud
Bahan-bahan
- Ayam - potong kecil (saya gunakan 4 ketul whole leg)
- 2 ulas bawang putih *
- 1/4 labu bawang besar *
- 1 cm halia*
- 5 sb kicap manis
- 1 sb sos tiram
- 1 sb sos cili
- sedikit kiub ayam
- air
- 1/2 labu bawang besar dihiris
Cara penyediaan
- Gaulkan ayam dengan garam,serbuk kunyit dan sedikit rempah kari. Goreng dan ketepikan
- Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * dan bawang besar. Tumis sehingga wangi.
- Masukkan air. Bergantung kepada banyak mana perlukan kuah
- Masukkan sos tiram, kicap, sos cili, kiub ayam.
- Biarkan mendidih. Perasakan
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan biarkan sebentar.
- Siap dan bolehlah dihidang.
Selamat mencuba dan menjamu selera.
******************************************************
*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
noriatisaud@gmail.com
*Ingin iklankan produk atau kedai anda? Iklankan di Sohodirectory
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love
Sehingga bertemu lagi. Wassalam.
No comments:
Post a Comment