Tiba-tiba saja Angah nak makan roti jala. Sudah menjadi kebiasaan kalau nak makan roti jala, abah yang kena masak. Sekali sekala abah masak best jugak. Abah masak roti jala dan ibu pula masak kari ayam. Kali ini ibu tolong siapkan adunan dan abah "menjala".
Kali ini saya mencuba resepi dari sini, tapi saya membancuh 1kg tepung gandum, bermakna saya menggandakan semua bahan. Suami juga cuba untuk menggunakan botol air mineral sebagai acuan roti jala ni tapi tidak menjadi. Mungkin disebabkan botol yang lembik jadi susah untuk mengawal pengaliran tepung yang keluar. Akhirnya suami menggunakan acuan asal. Lain kali mungkin boleh dicuba menggunakan botol air mineral sebagai acuan.
Mungkin ramai yang terkejut bila saya mengatakan saya menggunakan 1kg tepung gandum untuk sekali masak roti jala ni. Yelah anak-anak saya semua lelaki dan sedang membesar. Mereka semua memang makan banyak sekarang ni. Cuba bayangkan berapa RM yang diperlukan kalau kita membeli roti jala di kedai untuk memenuhi selera mereka. Kenalah abah dan ibu masak. Barulah puas makan.
* 3 kuali sekali guna. Nak cepat siap punya pasal
Resepi roti jala
Oleh: Noriati Saud
Bahan-bahan
- 150gm atau 1 cawan tepung gandum
- 1biji telur.
- 150ml air
- 150ml susu segar atau boleh digantikan dengan santan -saya menggunakan susu tepung
- 3 sudu mentega cair
- Secubit garam
- Secubit serbuk kunyit - saya menggunakan pewarna kuning
Cara penyediaan
- Masukkan susu, air, telur, garam dan pewarna ke dalam blender dan blend seketika dan kemudian masukkan tepung dan blend lagi sehingga sebati. Tapiskan adunan supaya tidak ada ketulan-ketulan yang boleh menyebabkan acuan tersumbat
- Panaskan kuali leper, atau non stick pan dan lengserkan sedikit minyak
- Dengan menggunakan acuan roti jala, kiraikan di atas kuali leper. Apabila roti kelihatan kekuningan dan agak garing boleh gulung dan hidangkan.
Resepi kari ayam
Oleh: Noriati Saud
Bahan-bahan
- Beberapa keping isi ayam - potong kecil
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 2 ulas bawang merah -tumbuk
- sedikit halia -tumbuk
- 50g serbuk kari -jadikan pes
- 50g serbuk santan -tambahkan sedikit air
- 2 biji kentang - potong kecil-kecil
- secubit garam
Cara penyediaan
- Di dalam periuk, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
- Masukkan pes kari dan masak lagi sehingga pecah minyak
- Masukkan ayam dan sedikit air. Reneh sehingga ayam kecut
- Masukkan santan dan kentang.
- Masak sehingga kentang empuk dan perisakan dengan garam
Selamat mencuba.
******************************************************
*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
noriatisaud@gmail.com
*Ingin iklankan produk atau kedai anda? Iklankan di Sohodirectory
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love
No comments:
Post a Comment