Wednesday, February 12, 2014

Anak dan perhatian

AssalamualaikumSuka sangat menonton video dari Ustaz Don ni. Memang terkena di batang hidung sendiri. Tanpa kita sedar begitulah kita melayan anak-anak kita. Sejak menonton video ni saya dan suami seboleh-bolehnya akan melayan anak-anak sebaik mungkin. Berikan sebanyak mungkin perhatian kepada mereka.

Apabila balik dari kerja Akmal suka sangat naik atas belakang abahnya. Cuba bayangkan Akmal yang dah besar dan berat tu panjat belakang abah, mesti sakit ditambah masih penat sebab baru pulang dari kerja. Demi teringatkan kata-kata Ustaz Don dalam video ni, abah layan saja, bukan hanya seorang tapi semua anak akan panjat abah secara bergilir-gilir.

Bila semua abang-abang ke sekolah, Adib bosan tidak ada kawan. Hanya ibu seorang saja kawannya. Panytang tengok ibu nak menjahit atau di depan komputer mulalah dia nak makanlah, nak minum, nak main kereta mainan kecik yang tersusun di dinding dan macam-macam. Kadang-kadang nak duduk di riba. Macam mana nak menjahit kalau di ada di atas riba ibu. Kadan-kadang rasa nak marah pun ada tapi sekali lagi kandungan video ni yang jadi penghalang.

Bila saya ceritakan kepada suami tentang perangai Adib, dia nasihatkan saya supaya layan sajalah Adib tu. Dia tak nak bila kami tua anak-anak abaikan kami. Mudah-mudahan cara kami melayan anak-anak sekarang akan diingati dan dikenang oleh anak-anak. Semoga mereka tidak mensia-siakan kami. In sya Allah.


******************************************************

*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
  noriatisaud@gmail.com
*Ingin iklankan produk atau kedai anda? Iklankan di Sohodirectory
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love

Sehingga bertemu lagi. Wassalam.

No comments:

Post a Comment

Borang Pesanan

Nama:
Alamat email/facebook:
Alamat Penghantaran:
No. telefon/HP:
No. kod/ item:
Cara pembayaran:

Create a web form here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Elegant Rose - Working In Background
Copyright to NORIATI SAUD
Designed by UMIESUEstudio 2015