Alhamdulillah, syukur dengan rezeki yang diberikan. Malam semalam masak nasi goreng tomyam seafood. Dah lama nak masak nasi goreng ni memandangkan udang dan sotong dah lama dalam peti ais. Asyik tertangguh saja. Kali ni tekad nak masak takut-takut udang dan sotong tak sedap pula lama-lama dalam peti ais.
Sebenarnya dah banyak kali juga saya masak nasi goreng tomyam ni tapi ini kali pertama saya gunakan makanan laut. Memang lebih sedap masukkan makanan laut dari ayam. Kali ini saya masak simple saja. Hanya menggunakan kiub tomyam, tanpa tambahan daun limau purut dan cili padi. Jadi, rasanya tidak pedas sangat. Anak-anak boleh makan.
Resepi nasi goreng tomyam seafood
Oleh: Noriati Saud
Bahan-bahan
- 3 mangkuk nasi
- 7-8 ekor udang besar
- 1 ekor sotong besar - kelar dan potong kecil
- 4 ulas bawang putih - tumbuk
- 1 ketul kiub tomyam Maggie
- Sos tiram
- 1 biji telur
- Lobak merah - dipotong dadu
Cara penyediaan
- Tumis bawang putih sehingga wangi
- Masukkan sotong dan udang. Biarkan sehingga separuh masak
- Masukkan kiub tomyam. Kacau sehingga rata
- Pecahkan telur. Kacau
- Masukkan nasi, lobak merah dan sos tiram
- Kacau sehingga sebati dan masak
******************************************************
*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
noriatisaud@gmail.com
*Ingin iklankan produk atau kedai anda? Iklankan di Sohodirectory
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love
Sehingga bertemu lagi. Wassalam.

No comments:
Post a Comment