Dah lama rasanya tak berkongsi resepi di blog kesayangan ni. Hari ni nak kongsi resepi dari mak mertuo den..hehehe. Mak mertua saya ni memang pure Nogori. Kalau dia masak resepi ni bermakna dia kena masak nasi lebih lah. Lebih-lebih lagi kalau dia masak daging salai masak lemak cili api. Tak payah cakaplah kan, tapi bapa mertua saya pula tak suka masak lemak cili ali ni. Terpaksalah Mak masak masakan lain untuk Abah.
Walaupun saya menggunakan resepi Mak tapi taklah sesedap masakan Mak. Lagipun kali ni saya menggunakan bahan-bahan sejuk beku(frozen) je seperti cili api dan serai. Di tempat saya ni memang susah nak dapat cili padi dan serai. Jadi disebabkan nak makan sangat beli sajalah cili api dan serai sejuk beku. Oklah dari tak ada langsung.
Resepi Ayam masak lemak cili api
Oleh: Noriati Saud
Bahan-bahan
- 4 ketul whole leg ayam - potong kecil
- 2 batang serai - diketuk
- 15-18 biji cili api
- kunyit hidup - lebih kurang sebesar ibu jari
- Santan
- Garam
- Kentang - potong
Cara penyediaan
- Tumbuk kunyit dan cili api
- Gaulkan campuran kunyit dan cili api dengan ayam di dalam periuk
- Masak sehingga ayam kecut
- Masukkan santan dan serai
- Masukkan kentang dan garam secukup rasa
- Reneh sehingga masak dan kentang empuk
Lagi pedas lagi sedap. Makan dengan nasi panas dan ikan masin. Wah, sedapnya! Selamat mencuba.
******************************************************
*Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas Asas Blog dan Fanpage bolelah hubungi saya
noriatisaud@gmail.com
*Ingin iklankan produk atau kedai anda? Iklankan di Sohodirectory
*Berminat dengan Japanese Cotton? Bolehlah ke From Japan With Love
Sehingga bertemu lagi. Wassalam.
No comments:
Post a Comment